Nieuws

Nieuws van i-psy

20 juli 2020

Mushde+Shakir+%281%29.jpg
Tijdens het online Voorjaarscongres  van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie 2020 hebben Mushde Shakir, Anne Willems, Remko van Lutterveld, Peter van Harten en Diederik Tenback de posterprijs gewonnen met de poster over ‘Afbouw van meerdere antipsychotica naar één antipsychoticum bij langdurig opgenomen patiënten met psychotische stoornissen’. Een prachtige prestatie!

Mushde Shakir (psychiater bij i-psy) vindt het leuk en belangrijk  de bevindingen te delen met Parnassia om de betekenis te laten zien van onderzoek en behandel evaluatie bij  patiënten om betere zorg te bieden.

Deze studie werd grotendeels uitgevoerd op de langdurige zorg van GGz Centraal. Patiënten die een combinatie van eerste en tweede generatie antipsychoticum gebruikten, werden verdeeld in twee groepen. In de ene groep, de afbouwgroep, werd één van beide antipsychotica afgebouwd, terwijl patiënten in de controlegroep, beide middelen bleven gebruiken. Vervolgens werd de terugval in beide groepen vergeleken.

In de afbouwgroep was veel minder terugval dan in de controlegroep. De conclusie is dat afbouw van een van de twee antipsychotica (waarna vaak de patiënt alleen nog clozapine gebruikte) beschermt tegen terugval.