Ouderen

i-psy poli oudere migranten (alleen in Den Haag)

200x200+ouderen.jpg

Migranten die op leeftijd zijn kunnen hele specifieke gevoelens hebben die te maken hebben met het leven als migrant. Bij i-psy werken mensen die veel kennis hebben van migratie en andere culturen. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en denken met je mee hoe jij je weer gelukkiger kunt voelen.

Klachten

  • Bent je vaak verdrietig of somber?
  • Ben je regelmatig bang of angstig?
  • Heb je lichamelijk pijn en weet de dokter niet waar dit vandaan komt?
  • Vergeet je vaak wat er net is gezegd? Heb je moeite om afspraken te onthouden?

Als je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt dan kunnen we bij i-psy onderzoeken wat er met je aan de hand is.  Als we dit weten kunnen we je ook helpen om je beter te voelen.     

Behandeling

Na aanmelding bij i-psy word je uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek wordt een intake genoemd. In dat gesprek vertel je wat de klachten zijn. Ook de behandelaar stelt je een aantal vragen.

Na dit gesprek word je uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dan geven wij u een diagnose (wat er met je aan de hand is) en wat wij eraan kunnen doen om je te helpen. Vaak zijn dit een aantal gesprekken met een behandelaar.

Als wij nog niet zo goed weten wat het probleem precies is, kunnen we meer onderzoeken uitvoeren. Er kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek nodig zijn, of je wordt gevraagd om nog een aantal vragen te beantwoorden. Ook als je niet zo goed Nederlands spreekt, kun je hieraan meedoen. Wij hebben speciale testen die hier rekening mee houden. 

Familie / mantelzorgers

Veel oudere migranten komen uit culturen waarin het gebruikelijk is dat kinderen voor hun ouders zorgen als zij ouder worden. In Nederland blijkt dit vaak lastig, de kinderen hebben het druk met hun eigen leven en kunnen niet altijd aan de verwachtingen voldoen. Dit kan leiden tot spanningen in de familie.

Of de kinderen raken overbelast omdat zij de zorg voor hun ouders proberen te combineren met hun eigen gezinsleven en een baan.

Als de patiënt toestemming geeft, betrekt i-psy daarom de familieleden ook bij de behandeling.

Leeftijd

Oudere migranten vanaf 55 jaar zijn in principe welkom bij de poli ouderen.
Deze leeftijdsgrens ligt lager dan wat gebruikelijk is. Dit komt omdat oudere migranten vaak al op jongere leeftijd gezondheidsklachten krijgen die in Nederland horen bij ouderen worden. Dit heeft onder andere te maken met het vaak lichamelijke zware werk, dat deze mensen hebben gedaan in Nederland.

Het behandelteam

Bij de ouderenpoli werken een transcultureel ouderenpsychiater, psychotherapeut, (GZ)-psycholoog en SPV-er  met diverse culturele achtergronden o.a., Marokkaans, Turks, Hindoestaanse en Iraans.

Samenwerking met Parnassia

De i-psy poli ouderen is gevestigd op dezelfde locatie als de afdeling ouderen van Parnassia. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van elkaars deskundigheid.

Aanmelden bij i-psy poli ouderen

Als je in behandeling wilt komen bij i-psy ouderen dan heb je een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld je huisarts. Daarnaast heb je een zorgverzekering nodig. Hiervoor kun je o.a. bij je huisarts terecht.

Contact

Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van i-psy Den Haag op het algemene telefoonnummer 088 - 358 90 00.