Ouderen

i-psy poli oudere migranten (alleen in Den Haag)

200x200+ouderen.jpg

Migranten die op leeftijd zijn kunnen hele specifieke gevoelens hebben die te maken hebben met het leven als migrant. Bij i-psy werken mensen die veel kennis hebben van migratie en andere culturen. Wij luisteren graag naar uw verhaal en denken met u mee hoe u zich weer gelukkiger kunt voelen.

Klachten

  • Bent u vaak verdrietig of somber?
  • Bent u regelmatig bang of angstig?
  • Heeft u pijn in uw lichaam en weet de dokter niet waar dit vandaan komt?
  • Vergeet u vaak wat er net is gezegd? Heeft u moeite om afspraken te onthouden?

Als u één of meerdere van bovenstaande klachten heeft dan kunnen we bij i-psy onderzoeken wat er met u aan de hand is.  Als we dit weten kunnen we u ook helpen om u beter te voelen.     

Behandeling

Als u zich aanmeld bij i-psy wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek wordt een intake genoemd. In dit gesprek kunt u vertellen wat uw klachten zijn. Ook zal de behandelaar u een aantal vragen stellen.

Na dit gesprek wordt u uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dan vertellen wij wat wij denken dat er met u aan de hand is en wat wij eraan kunnen doen om u te helpen.
Vaak zijn dit een aantal gesprekken met een behandelaar.

Als wij nog niet zo goed weten wat er met u is, kan het zijn dat er meer onderzoeken nodig zijn. Er kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek nodig zijn, of u wordt gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden. Ook als u niet zo goed Nederlands spreekt, kan u hieraan meedoen. Wij hebben speciale testen die hier rekening mee houden. 

Familie / mantelzorgers

Veel oudere migranten komen uit culturen waarin het gebruikelijk is dat kinderen voor hun ouders zorgen als zij ouder worden. In Nederland blijkt dit vaak lastig, de kinderen hebben het druk met hun eigen leven en kunnen niet altijd aan de verwachtingen voldoen. Dit kan leiden tot spanningen in de familie.

Of de kinderen raken overbelast omdat zij de zorg voor hun ouders proberen te combineren met hun eigen gezinsleven en een baan.

Als de patiënt toestemming geeft, betrekt i-psy daarom de familieleden ook bij de behandeling.

Leeftijd

Oudere migranten vanaf 55 jaar zijn in principe welkom bij de poli ouderen.
Deze leeftijdsgrens ligt lager dan wat gebruikelijk is. Dit komt omdat oudere migranten vaak al op jongere leeftijd gezondheidsklachten krijgen die in Nederland horen bij ouderen worden. Dit heeft onder andere te maken met het vaak lichamelijke zware werk, dat deze mensen hebben gedaan in Nederland.

Taal

Veel oudere migranten hebben vaak moeite met de Nederlandse taal. Als zij in hun moederstaal met de behandelaar kunnen praten kunnen zij beter vertellen waar zij last van hebben. Vaak zijn woorden uit de moederstaal lastig om goed te vertalen naar het Nederlands. Ook kunnen zij de behandelaar vaak beter begrijpen als ze in hun moedertaal met elkaar kunnen praten.

Bij de i-psy poli werken op dit moment behandelaren die naast het Nederlandse, de volgende talen spreken:  Turks, Marokkaans Arabisch, Berber-Noord, Urdu.

Als onze behandelaren de taal van de patiënt niet spreken, wordt er een tolk ingezet.

Het behandelteam

Bij de ouderenpoli werken een transcultureel ouderenpsychiater, psychotherapeut, (GZ)-psycholoog en SPV-er  met diverse culturele achtergronden o.a., Marokkaans, Turks, Hindoestaanse en Iraans.

Samenwerking met Parnassia

De i-psy poli ouderen is gevestigd op dezelfde locatie als de afdeling ouderen van Parnassia. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van elkaars deskundigheid.

Aanmelden bij i-psy poli ouderen

Als u in behandeling wilt komen bij i-psy ouderen dan heeft u een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld uw huisarts. Daarnaast heeft u een zorgverzekering nodig. Hiervoor kunt u o.a. bij uw huisarts terecht.

Contact

Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van i-psy Den Haag op het algemene telefoonnummer 088-3589000.